vrijdag 4 oktober 2019

Nieuwe aanpak fibromyalgie


Niet chemische pijnstillers. En blijven zitten. En pijn lijden. En moe zijn. En uitgehold. Pak het op. Wordt actief. Volg de laatste inzichten. Fibromyalgie is meer dan iedereen denkt. Het is meer dan een chronische aandoening van de spieren alleen. Afwijkingen in de hersenen en het bloed zijn ook te vinden. Fibromyalgie gaat in ieder geval altijd gepaard met pijn op bepaalde drukpunten in de spieren en met vermoeidheid. Het is in deze zin een chronische uit de hand gelopen reactie van het lijf op stress. Je zou het zelfs kunnen zien als een algemene bevriezing van de levenssappen, zoals de Engelse spreken van een Freeze Reaction, een bevroren staat.

Fibromyalgie wordt ook opgevat als een chronische vorm van reuma die niet met opvallende ontsteking gepaard gaat en die de weke delen betreft, vooral spieren. Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische pijnen in spieren en aanhechtingen van de spieren, alsmede bindweefsel. De pijnen zijn verspreid over het gehele bewegingsapparaat, rug, schouders, armen en benen. In de spieren zijn drukpijnlijke plekken aanwezig, de zogenaamde Tender Points of trigger points. Dat zijn twee verschillende soorten drukpijnlijke plekken. Daarnaast is er vaak sprake van chronische vermoeidheid en slaapproblemen.


 Fibromyalgie: meer dan spieren alleen 


 Wanneer de pijn goed lokaliseerbaar is, noemen we dat een Tender Point. Wanneer het pijnpunt tevens een uitstralende pijn veroorzaakt wordt het een Trigger Point genoemd. De pijn in de spieren kan verergeren tijdens en na lichamelijke activiteit en bij koude en vochtige weersomstandigheden. Fibromyalgie komt vaak voor bij patiĆ«nten die tevens last hebben van slaapstoornissen, chronische vermoeidheid, angsten, kriebelingen en jeuk, hoofdpijnen en stoornissen van de stoelgang. Tegenwoordig wordt deze aandoening niet meer gezien als iets tussen de oren! Op verschillende plaatsen in het zenwustelsel kunnen namelijk afwijkingen gevonden worden, zelfs in de hersenen. Reguliere behandeling: pijnstillers centraal of niet? Niet dus! In een recente studie over de effecten van moderne pijnstilling vinden we een wijze opmerking dat fibromyalgie behandelen met chemische pijnstillers en stoffen tegen depressie alleen niet zo handig is.

Wat dan wel bij fibromyalgie behandeling? 


 Ten eerste lijkt het erop dat je de chronische pijnen beter niet met chemische of famaceutische pijnstillers kan behandelen, omdat die vaak als bijwerkingen moeheid hebben, je down voelen, alsof je een slak bent en dat alles helpt niet bij het genezingsproces. Ons lichaam heeft echter de beschikking over een natuurlijke pijnstiller en een remmer van de subtiele ontstekingen die bij fibromyalgie een rol speelt, en dat is de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide, dat als het supplement Normast vrijelijk beschikbaar is. Palmiyoylthenolamide helpt het lichaam weer in balans te brengen, uit de pijnzone en de vermoeidheidszone en als je daarbij je leven weer oppakt, en gaat bewegen, is dat een mooie zaak. Want: Het lijkt erop dat in ieder geval ook lichamelijke oefeningen, blijven bewegen een duidelijke positieve rol speelt. Aerobe oefeningen (fietsen, lopen, wandelen, joggen) en spierfittness werken allemaal positief! En dat een benadering van fibromyalgie vanuit meer dan een enkel perspectief beter is voor de mensen die er last van hebben! Hoog gespecialiseerde behandelingen met magnetische velden over delen van de hersenen leveren ook iets op, maar dat is wel erg heftig en complexe therapie en dure behandeling. En de lange termijn effecten ervan zijn geheel onbekend, dus dat raden we zeker niet aan! Formele aanbevelingen van reumatologen

De formele aanbevelingen van een grote groep reumatologen, de EULAR  zijn o.a.

 Optimal treatment requires a multidisciplinary approach with a combination of non-pharmacological andpharmacological treatment modalities tailored according to pain intensity, function, associated features, such as depression, fatigue and sleep disturbance in discussion with the patient. Individually tailored exercise programmes, including aerobic exercise and strength training can be beneficial to some patients with fibromyalgia. Tramadol is recommended for the management of pain in fibromyalgia. Antidepressants: amitriptyline, fluoxetine, duloxetine, milnacipran, moclobemide and pirlindole, reduce pain and often improve function, therefore they are recommended for the treatment of fibromyalgia 

Boeiend is dat een andere groep, die ook een hele grote analyse deed, de aanbevelingen weer meteen in twijfel trekt, omdat de EULAR meent dat pijnstillers zoals tramadol het meest zinvolle is, terwijl die andere groep juist vindt dat niet-medicamenteuze benaderingen zinvoller zijn!  Dus op het gebied van de behandeling van fibromyalgie is er eigenlijk geen duidelijkheid.

Daarom lijkt ons het volgende het meest zinvol! Er zijn binnen de alternatieve behandelingen wel enkele die onderzocht zijn en vooralsnog positief lijken, waaronder acupunctuur, hypnotherapie en osteopathie. Zelf bewegen, bijvoorbeeld volgens Qigong is ook zinvol.

Zinvolle en natuurlijke behandeling van fibromyalgie 


Op basis van onze eigen ervaringen, de verhalen van veel mensen met fibromyalgie, de ervaringsdeskundigen en de meest moderne inzichten op het gebied van de oorzaken van fibromyalgie lijkt de volgende benadering op basis van 4 stappen het meest zinvol:

 1. Blijven bewegen, ondanks dat je moe wordt, of tegenzin hebt. Maar een lijstje elke dag met drie kolommen en daarboven schrijf je: wandelen. smorgens, smiddags en savonds ten minste 3 minuten wandelen, en dat om de dag opvoeren met een minuut, totdat je in totaal 30 minuten wandelt. Slinger je armen lekker mee en haal diep adem en probeer in een mooie loopritme, een loopkadans te komen. Zo breng je alle stagnatie in je lijf in beweging en krijgen je spieren weer de kans om fris bloed met zuurstof te ontvangen

 2. Let op dat je je niet te buiten gaat aan ongeraffineerde suiker in grote hoeveelheden. Suiker is eigenlijk een lichaamsvreemd molecuul en verbindt zich in ons lijf met de eiwitten, die onze spieren vormen en gewrichten. Die suiker-eiwit verbinding heet AGE, 'advanced glycosylation endproducts' in het moeilijk en daardoor veroudert alles in ons lijf extra snel. Dat is vooral bij fibro heel vervelend.
3. Gebuik natuurlijke pijnstillers en ontstekingsremmers, zoals palmitoylethanolamide (PEA) om de conditie van je lijf natuurlijk te ondersteunen, de pijn te verminderen en de micro-ontstekingen in je lijf weer te harmoniseren. Deze stof is een lichaamseigen stof die balans brengt in veel belangrijke biologische processen.

 4. Kijk of je begeleiding kan krijgen via een goede acupuncturist-arts, een natuurarts of een orthomoleculair arts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten