zaterdag 29 juni 2019

Het Heilige Moeten volgens de Richtlijn


Moeten en Kunnen bij zenuwpijn behandelen


Zenuwpijnen natuurlijk behandelen.  Dat kan je op twee manieren opvatten.

  1.  Dat je natuurlijk zenuwpijnen moet behandelen. 
  2.  En dat je zenuwpijnen op een natuurlijke wijze kan behandelen. 

Laten we eerst eens stilstaan bij de eerste mogelijkheid. Dat je natuurlijk zenuwpijnen moet behandelen. Dat klinkt als een open deur. Maar dat is het niet. Er is eerst 'het heilige moeten volgens de richtlijn'. En vervolgens is er de hel. Oftewel het vacuum. Het vacuum van 'we weten het ook niet meer', en 'ik heb alles gedaan wat in de richtlijn staat'. Bullshit. Daar, bij de richtlijn, stopt de geneeskunde niet.

Het Heilige Moeten van de Richtlijnen


Richtlijnen domineren het medisch denken
Sinds een aantal decennia is de geneeskunde steeds afhankelijker geworden van richtlijnen. En in de richtlijnen worden behandeling opgenomen die onderzocht zijn.

Nou is het zo dat eigenlijk alleen de farmaceutische industrie voldoende geld heeft om behandelingen te onderzoeken. Het is natuurlijk duidelijk dat die behandelingen die onderzocht worden uit hun laboratoria komen.

Als je dan een aantal bijzonder grote studies doet, met heel veel patiënten, dan wordt de kans dat je een statistisch significant verschil vind tussen je behandeling en placebo groter.

Daarom doen grote farmers uit sinds jaren ook altijd meer studies tegelijkertijd. Als er dan uiteindelijk twee positieve studies overblijven, kunnen ze met die positieve studies registreren. Dat wil zeggen dat het middel beschikbaar komt voor artsen om voor te schrijven.

In het algemeen kost het meer dan € 150.000.000 om zo’n test programma uit te voeren (een zogenaamd fase III studie programma). Je moet dan ook veel verdienen om dit te kunnen betalen. Die investeringen worden dan ook graag gedaan als er een bescherming staat met een octrooi.

Het dictaat van de meta-analyse


Als de stof uiteindelijk beschikbaar komt, worden er ook zogenaamde Meta-analyses gedaan. Dan worden alle studies die gepubliceerd zijn op een hoop gegooid en mijn kijkt of het uiteindelijke effect beter is dan placebo. Als dat zo is wordt de stof in de richtlijnen opgenomen.

Stoffen die dus geen Octrooi Bescherming hebben, daar zal dus nooit veel in geïnvesteerd worden. Die stoffen zullen dan ook niet in de richtlijnen komen.

Aandacht voor geneeskunde buiten de richtlijnen


Ik zie het als mijn taak als arts en wetenschapper om de geneeskunde te wijzen op het feit dat natuurlijke middelen ook werkzaam kunnen zijn. En dat die middelen niet in de richtlijnen zullen verschijnen. Maar dat je verplicht bent om voor de patiënt een behandeling te bedenken die effectief is en veilig.

Bij natuurlijke stoffen blijkt dat de veiligheid in het algemeen bijzonder goed is. Dat wil zeggen als die natuurlijke stoffen in een supplement verwerkt zijn. Een supplement waarbij certificaten aantonen dat de kwaliteit gegarandeerd is.

Zenuwpijnen en de richtlijnen


Zenuwpijn kan gemene branderige
 of scherpe pijn zijn
Als patiënten met zenuwpijnen bij de arts komen, wordt er dus eigenlijk uitsluitend gewerkt met pijnstillende middelen uit de richtlijnen. Bij een groot deel van de patiënten werken die middelen echter niet. Bizar maar waar. Als de patiënt terugkomt en de arts verteld dat hij alleen maar bijwerkingen heeft ervaren en geen werkzaamheid, dan zegt de arts snel:

'Ik heb verder geen oplossingen voor u'. 'Ik heb alles gedaan wat in de richtlijnen staat.'  of nog erger...'U moet er maar mee leren leven"....

Wij vinden dat je de patiënt niet op straat kan sturen zonder door te proberen. Je moet dan stoffen gaan proberen die niet in de richtlijnen staan. Als een stof niet in de Richtlijn staat wil dat niet zeggen dat die stof niet werkzaam en veilig is.

Wij hebben sinds jaren goede ervaring met een specifiek natuurlijk supplement. Daar hebben we inmiddels bijzonder veel over geschreven. Die stof is de natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide. Daarover elders meer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten