vrijdag 28 juni 2019

Vrouw met diabetische pijnen; hond met artrose....


Diabetische pijn bij Mevrouw van Zanten


Mevrouw van Zanten is inmiddels  78 jaar. Haar man was 10 jaar geleden overleden. Ze was ook wat eenzaam. Ze had een boxer. Die was inmiddels 12 jaar. Dat is voor boxers oud.

Zij had zelf al 15 jaar last van suikerziekte. Daarvoor was onder controle bij de huisarts, en principe ging het goed.

Tintelen en doofheid


Twee jaar geleden begon ze wat last te krijgen van tintelingen en doofheid aan de voeten. Ze had het gevoel alsof er iets fout zat in haar schoen. Alsof de sok dubbel zat. Dat dove gevoel maakte dat ze ook wat onzeker op haar voeten was. Stap voor stap kwam daar pijn bij. Een branderige prikkelende pijn. Die pijn was vooral ‘s nachts erg lastig. Ze kon daardoor de slaap niet vatten.

De hond met artrose


De boxer kreeg last van artrose en strompelde ook wat
De hond uitlaten werd ook lastiger. Gelukkig dat de hond ook wat langzamer liep. Het was haar opgevallen dat hij zo nu en dan wat strompelde.

De dierenarts had al gezegd dat de hond artrose had aan zijn gewrichten.

Suiker polyneuropathie


Ze kwam bij ons op de polikliniek en bij onderzoek volgende inderdaad vele tekenen van een suiker-polyneuropathie. De tast aan beide voeten maar stukken minder, de Achilles peesreflex was afwezig, En er waren ook lichte evenwichtsstoornissen. De kracht aan de benen was verder intact.

Tegen de pijn had ze van de huisarts een pilletje gekregen dat ze voor het slapen moest innemen. Ze sliep daardoor wel goed in. Alleen als je de volgende ochtend wakker werd voelde zich slaperig, en dat veranderde pas een beetje in de vroege middag. Dit is bij oudere patiënten een bekende bijwerkingen van antidepressiva. Het was amitriptyline.
Van amitriptyline worden oude mensen vaak suf

Deze middelen worden doorgegeven omdat ze in eerste event effect hebben op de zenuwen. Maar niet alleen op de zenuwen waar de pijn zit, ook op alle zenuwen in de hersenen. Met als gevolg dat je als bijwerking duizeligheid kan hebben, een Duf gevoel, en je niet goed kan concentreren.

Behandeling met ons protocol


Wij kozen ervoor om de patiënt te behandelen met ons protocol dat we een aantal jaren geleden aangepast hebben met een nieuwe pijnstillende crème op basis van fenytoine.  Dat is een oude bekende stof die wij in 2015 herontdekte als een uitstekend middel tegen neuropathische pijnen. Dat heet repositioneren. Het gebruik maken van oude goed onderzochte stoffen voor nieuwe indicaties, waar weinig behandelingsmogelijkheden voor zijn.
Op onze site www.neuropathie.nu staan alle bijzonderheden over deze creme.

Palmitoylethanolamide: het genezende stofje uit de natuur

PEA is een natuurlijk molecuul dat in ons lichaam evenwicht brengt.
Het remt pijnen en ontstekingen

De basis van de behandeling vormt de natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide. Deze stof komt in vrijwel alle levende wezen eens voor en brengt balans in het zenuwstelsel. Het is een stof die overmatig actief ontstekingen tot rust brengt, en overmatige irritatie van zenuwen verminderd. Dat is de oorzaak van het feit dat de pijn stap voor stap minder wordt na het innemen van deze capsules.

Ik kies altijd voor capsules met een lage doses vitamine B erbij (PeaPlex). Toen ze weer bij ons kwam vroeg Mevr. of de capsules misschien ook iets voor haar hond zouden kunnen doen. Aangezien de hond artrose pijn had dachten we dat dat misschien wel een goed idee zou kunnen zijn. We hebben al vaker honden met pijn kunnen helpen met deze natuurlijke stof, en dierenartsen daarmee blij gemaakt (alsmede de honden eigenaren).

De boxer was een vrij forse jongen dus een capsule per dag was een goede dosering. In principe kan je bent hier rekenen. Met 10 - 30 mg per kilogram lichaamsgewicht. Dus een hond van 15 kg kan je zo globaal 400 mg palmitoylethanolamide Per dag geven. je kan de capsules openen en het poeder over het eten strooien. Je kan ook een capsule in een gehaktballetje drukken.


Stap voor stap vooruit


Stap voor stap werd de pijn bij de patiënt minder, en ze had zelfs het idee dat ook haar hond ervan profiteren. Nu loopt ze weer een omdat je met de hond en het gaat alweer stukken beter. De pijn is voor haar tenminste 60% verminderd. We hebben gemerkt dat deze pijnstiller niet alleen bij mensen zeer zinvol kan zijn maar ook bij dieren. In Italië is het middel ook voor dierenartsen beschikbaar. Hier kunnen we zonder problemen de capsules gebruiken die voor mensen beschikbaar zijn. We moeten wel dan de dosis berekenen op basis van ongeveer 20 mg per kg dier.

Naam en aspecten van patienten zijn aangepast om herkenning onmogelijk te maken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten