zondag 29 september 2019

PEA bij aangezichtspijnen: pijn vermindering en mechanisme ontsluierd!


Er zijn veel patienten die wij zien met vreselijke aangezichtspijnen. Niets hielp, en ze kregen nog eens extra bijwerkingen van de ingezette pijnstillers. Wij werken al sinds 2010 met PEA voor deze patienten. En met succes. We doseren wel in het algemeen hoger dan anderen, en gebruiken de PeaPlex capsules bijvoorkeur. Nu heeft een Australische academische groep ontsluierd waarom PEA soms zo goed werkt bij trigeminus neuralgie.

Chronische neuropathische pijn : pijn bij trigeminus neuralgie

PEA blijkt pijn bij aangezichtspijn te verminderen door direct balans brengend effect op de bindweefsel cellen in de zenuwen (glia)
De auteurs beginnen met de opmerking dat  Chronische neuropathische pijn (NP) een complexe ziekte is, die het gevolg is van schade of vermeende schade aan ons zenuwstelsel. En dat huidige behandelingsschema's zijn vaak niet effectief. Precies onze ervaring in 2010.

De belangrijkste belemmering bij het ontwikkelen van effectieve behandelingen, zo zeggen ze, is ons beperkte begrip van de onderliggende mechanismen. Preklinisch bewijs suggereert dat veranderingen van bepaalde bindweefsel cellen in onze hersenen, (GLIA cellen) cruciaal zijn voor de ontwikkeling van NP.

Schrik niet van het volgende: de auteurs wezen erop dat recent werden schommelende (oscillerende) activiteitsverschillen beschreven zijn binnen de pijnpaden van ons lichaam gevonden bij frequenties vergelijkbaar met die van cyclische gliotransmissie in NP.  Dat zegt eigenlijk dat we meer weten van de wijze waarop elektrische impulsen in ons zenuwstelsel lopen.

Verder is er bewijs dat gliale modificerende medicijnen effectief kunnen zijn bij de behandeling van NP.

Het doel van de fase I open-label klinische studie is om te bepalen of gliale modificerende medicatie palmitoylethanolamide (PEA) NP zal verminderen en of dit gepaard gaat met afname van oscillerende activiteit binnen het pijnpad.

Onderzoek naar aangezichtspijn: PEA werkt


De wetenschappers onderzochten of 6 weken PEA-behandeling pijn en de zogenaamde infra-trage oscillerende activiteit binnen de oplopende zenuwbaan ( de trigeminale route) zouden verminderen bij 22 patienten met chronische ernstige en onbehandelbare aangezichtspijn.

Boeiend genoeg vonden ze zowel duidelijke pijnvermindering, en ze vonden ook een duidelijk effect op de fysiologische werking in de pijnzenuwbanen naar het gezicht.

Deze studie is de eerste die aantoont op welke wijze PEA bij trigeminus pijnen werkt, en dat het werkt!

Wij adviseren bij trigeminus pijnen altijd:

1 een maand PeaPlex 3 maal daags 1 capsule na de maaltijd
2. tweede maand bij onvoldoende effect verdubbelen dosis
3. Op de pijnlijke plekken 10 of 20% fenytoine creme

Bron:

Alshelh Z, Mills EP, Kosanovic D, Di Pietro F, Macey PM, Vickers ER, Henderson LA. Effects of the glial modulator palmitoylethanolamide on chronic pain intensity and brain function. J Pain Res. 2019 Aug 2;12:2427-2439.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten