donderdag 8 augustus 2019

Fenytoine creme: alsof je een schakelaar omdraait!

Pijnarts looft snel effect van fenytoine creme 

Er zijn steeds meer dokters in de wereld die onze publicaties over fenytoine lezen. En zien hoe onze patienten baat hebben bij die creme. Daardoor gaan meer artsen het voorschrijven. Dat is precies wat we willen!

Hier volgt een bericht dat ik gisteren via de email kreeg, van een zeer erevaren pijnarts uit Canada.

Beste Jan,

De reacties op de creme zijn gevarieerd maar in het algemeen duidelijk, vooral ook bij de "reumatische" pijnen, met een vaak slecht begrepen pathologie. De fenytoine creme lijkt daar opmerkelijk goed en vaak binnen een paar dagen na de behandeling hebben de patienten dat al goed door. Boeiend is dat de pijnverlichting lang aanhoudt.

Het lijkt erop dat het fenytoïne in de ceme in sommige gevallen de pijn uit lijkt te schakelen, door de bekende pijncyclus te onderbreken. Ik geef een voorbeeld.

Vrouw met gewrichtspijnen


Eén vrouw met gewrichtspijnen vertelde het volgende. Na ongeveer 2 weken gebruik was de pijn geheel weg en ze ging toch door met het aanbrengen van de creme gedurende enige tijd. Toen stopte ze met het gebruiken omdat ze geheel geen pijn meer had. Ze heeft nu, weken later nog steeds geen pijn, hoewel het gewricht niet significant is veranderd.

Dit is misschien wel de meest opwindende ontwikkeling die ik in mijn lange praktijk ben tegengekomen- pijn die vaak om wat onduidelijke redenen in gewrichten bij reumatische aandoeningen voorkomt, lijkt te verdwijnen. En dat al na een paar dagen van behandeling. Het is alsof je een schakelaar omdraait. 

Met vriendelijke groet, Dr XY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten