vrijdag 2 augustus 2019

Opiaten zijn ook niet alles: ze klutsen je hormonale systeem

In een belangrijk pijn blad met nieuws (PainMedicine) staat deze week dat je moet oppassen met opiaten. Omdat ze je hormoon systeem beinvloeden. Vooral de geslachtshormonen worden minder na inname van opiaten.

Opiaat gebruik leidt tot te weinig geslachtshormoon en beïnvloedt de cortisol spiegel. Dat noemen dokters: hypogonadisme en hypocortisolisme. Dat lijkt bij meer dan de helft van de mannen voor te komen als bijwerking van een opioïdebehandeling.

Een presentatie getiteld "De opiaat epidemie en gerelateerde endocriene effecten: een systematische review en meta-analyse", op de jaarlijkse bijeenkomst van endocrinologen in New Orleans in 2019 werd dit vertelt.  Hypogonadisme komt het meest voor, bij 65% en hypocortisolisme, wat minder, bij 19%.

De auteurs vonden 52 artikelen over deze materie en gebruikten een meta-analysemodel.

 "We weten dat sommige opioïdengebruikers mogelijk lijden aan hormoongebrek", zegt hoofdauteur Dr Amir Zamanipoor Najafabadi van de Universiteit Leiden. "Het is belangrijk om dit te weten om patiënten op chronische opioïden te screenen en mogelijk te behandelen voor hun tekort."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten