woensdag 14 augustus 2019

PEA tegen Alzheimer

Wij werken veel met PEA. En er zijn oudere patienten die pijn hebben, en die merken dat ze helderder in hun hoofd worden, na het gebruik van PEA. Omdat PEA in ons lijf ontstekingen remt, maar ook zenuwen beschermt, heeft men al jaren geleden ook de werking bij Alzheimer als onderwerp genomen.

In de hersenen helpt PEA de zenuwen te
beschermen tegen schade
en ontstekingen!
Wetenschappers van de universiteit van Ferrara, Italie publiceerden in julie 2019 een artikel met als titel:

Palmitoylethanolamide (PEA) as a Potential Therapeutic Agent in Alzheimer's Disease.

Ze schrijven over PEA het volgende:

N-Palmitoylethanolamide (PEA) is een niet-endocannabinoïde lipide mediator die behoort tot de klasse van de N-acylethanolamine fosfolipiden. Het werd eerst geïsoleerd uit sojalecithine, eidooier en pindameel.

Preklinische of klinische studies geven aan dat PEA mogelijk nuttig is in een breed scala van therapeutische gebieden, waaronder eczeem, pijn en neurodegeneratie. PEA-bevattende producten zijn al in licentie gegeven voor gebruik bij mensen als nutraceutical, een voedingssupplement of een voedingsmiddel voor medische doeleinden, afhankelijk van het land.  (Bij ons als supplement)

PEA tegen pijn en ontsteking


PEA wordt vooral bij mensen gebruikt vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen en heeft een hoge veiligheid en verdraagbaarheid aangetoond.

Verschillende preklinische in vitro- en in vivo-onderzoeken hebben aangetoond dat PEA zijn biologische effecten kan induceren door in te werken op verschillende moleculaire doelen in zowel het centrale als het perifere zenuwstelsel.

Deze meerdere werkingsmechanismen onderscheiden PEA duidelijk van klassieke ontstekingsremmende geneesmiddelen en worden toegeschreven aan de verbinding die vrij unieke anti (neuro) ontstekingskenmerken heeft. 

Volgens deze visie geven preklinische studies aan dat PEA, met name in gemicroniseerde vormen (dwz formuleringen die de biologische beschikbaarheid en werkzaamheid van PEA maximaliseren, zoals PEA-opt en PEA-um; JMKH), een potentieel therapeutisch middel kan zijn voor de effectieve behandeling van verschillende pathologieën die worden gekenmerkt door neurodegeneratie, (neuro) ontsteking en pijn.

Zenuwbescherming en Alzheimer


In het bijzonder zijn de potentiële neuroprotectieve effecten van PEA aangetoond in verschillende experimentele modellen van de ziekte van Alzheimer.

Interessant is dat een casestudy met enkele fotonenemissie computertomografie (SPECT) rapporteerde dat een patiënt met milde cognitieve stoornissen (MCI), die gedurende 9 maanden werd behandeld met een PEA product, een verbetering van de cognitieve prestaties vertoonde.

In het artikel hebben de auteurs het huidige preklinische en klinische bewijs van PEA als mogelijk therapeutisch middel bij de ziekte van Alzheimer samengevat. Het strookt met onze ervaringen op dit gebied.

Brainfog, zo melden mensen aan ons, verdwijnt!

Het mogelijke PEA neuroprotectieve werkingsmechanisme (n) wordt ook in het artikel beschreven.

Boeiend!!! Hoe een natuurlijk molecuul zo veel positieve effecten kan hebben!

Bron:  2019 Jul 24;10:821. doi: 10.3389/fphar.2019.00821. eCollection 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten