woensdag 14 augustus 2019

Wijd verspreide pijn: ook fenytoine creme!

De bevestiging van dunne vezel neuropathie bij patienten met fibro of wijd verspreide pijn beïnvloedt de behandeling, hoewel er zijn geen strikte aanbevelingen, zo lezen we in een recent medisch artikel. Het artikel is:
Small fiber neuropathy as a part of fibromyalgia or a separate diagnosis?
Het artikel gaat verder: de aanpak naar de behandeling van SFN en FM zou moeten zijn multidirectioneel, gericht op het elimineren van pijn, verbetering van de stemming en verbetering van fysieke activiteit. Zie ook verder op onze site. 

Snel klassiek


Daarna wordt het al snel heel klassiek: als de eerstelijnsbehandeling worden genoemd de bekende klasse van de anticonvulsiva, middelen tegen epilepsie. Als gewoonlijk worden gabapentine of pregabaline gebruikt. Die stoffen werken als remmers van de zogenaamde α2δ-subeenheid-bevattende spanningsafhankelijke calciumkanalen (VDCCs). Of nieuwere anti-epileptica, zoals topiramaat en zonisamide die ingezet worden bij de behandeling van neuropathische pijn. 

Tricyclische antidepressiva of serotoninnorepinefrine heropname remmers worden ook ingezet. Die medicijnen echter gecombineerd met anti-epileptica - voorbeeld: gabapentine met een antidepressivum, bijv. nortriptyline-kan effectiever zijn dan alleen monotherapie.

Veel bijwerkingen: sufheid, zombiegevoel


Dat alles geef veel bijwerkingen.
Is het niet veel logischer de dunne vezels in de huid tot rust te brengen met fenytoine creme, dan heb je nooit last van algehele bijwerkingen, en pak je de pijn direct aan bij de oorzaak: via in de huid gelegen pijnvezels. Zo doen wij het, en met ons gelukkig meerdere artsen inmiddels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten