vrijdag 2 augustus 2019

Pijn na hoofdletsel: niemand kon helpen

Een patiente wilde graag langskomen. Ik vroeg waarom? Ze vertelde dat ze een ernstig ongeval had gehad, met een aantal breuken in de schedel en kaak als gevolg. Dat was jaren terug.

Na een kaakfractuur kunnen zenuwen beschadigd
zijn die aanleiding geven
tot chronische klachten: doofheid
en/of pijn. Maar wat is het nu?
Ze had pijn aan onder en bovenlip door een zenuw die tijdens de kaakbreuk beschadigd was. Geen enkele pijnarts had er wat aan kunnen doen.

Pijn of Doofheid?

Ik vraag dan allereerst waar ze nu precies last van heeft?
Wat wordt er nu precies gevoeld in de lip? Was dat een brandende pijn? Of meer steken?

De patiƫnt kwam toen duidelijk in verwarring. Nee, het was een heel vervelend gevoel. Alsof ze bij de tandarts was geweest die verdoving had gezet.

Bij verder uit vragen bleken dus doofheid in de lippen te zijn. Dat had nooit een pijnarts gevraagd. Ik zei hoe zo dan? Tja, ze zei dat ze tegen de artsen had verteld dat de kaakbreuken tot gevolg hadden dat ze erge last van de lippen had. Toen had klaarblijkelijk iedereen de kortsluiting gemaakt van: last van de lip zal wel pijn zijn. Nee dus. Geen pijn, maar doofheid!

Doofheid na jaren is niet meer te behandelen

Ik vertelde haar dat pijn een teken was van overprikkelde zenuwen en doofheid een teken van zenuwen die niet meer werken. Zenuwen die doorgesneden zijn. Of zenuwen die beschadigd zijn. Soms willen dan nog wel zenuw-regeneratie plaatsvinden. Maar dat is alleen in de eerste maanden.

Als er doofheid er nog is na jaren na het ongeval, kunnen de zenuwen niet meer uitgroeien. Meestal komt dat door het littekenweefsel dat ontstaan is. Dat houdt nieuwe ingroei van de zenuwen naar de lip tegen.

Nou dat had geen enkele dokter haar ooit gezegd. Ze hoefde dus niet te zoeken naar een nieuwe pijnarts? Nee! want als er geen pijn is...kan je ook niet de pijn verminderen.

Dank u dokter, het is een duidelijk verhaal. Ik begrijp dat er dus niets aan te doen is. Klopt. Ik hoef dus niet bij u langs te komen? Nee mevrouw, dat heeft geen nut in dit geval.

Er is weer veel geld bespaard voor die mevrouw die aan dokter-shopping deed om verlichting te vinden voor haar lip....

Vraag altijd door bij pijnklachten!!! En voorkom dokter-shopping


Geen opmerkingen:

Een reactie posten