zondag 18 augustus 2019

Oudere mensen met dunne vezel neuropathie pijn: fenytoine creme!

Oudere mensen hebben vaker last van pijn. En oudere mensen hebben vaak ook andere aandoeningen naast de pijn. Daarvoor worden dan meestal allebei geneesmiddelen gebruikt.

Bijwerkingen bij ouderen


Geneesmiddelen hebben uiteraard bijwerkingen. Oudere mensen hebben het om algemeen meer last van bijwerkingen. En bovendien hoe meer geneesmiddelen je gebruikt hoe groter de kans is op interacties tussen die middelen. Die interacties geven nog meer bijwerkingen.

Meer dunne vezel neuropathie bij ouderen


Onderzoekers van de universiteit van Maastricht vonden dat mensen boven de 65 soms last hebben van een hele speciale aandoening die dunne vezel neuropathie heet. Dat is een aandoening van de pijn vezels in de huid, die aanleiding geeft tot een brandende pijnen bijvoorbeeld in de voeten.

De onderzoekers in Maastricht keken naar bijna 600 patiënten die als diagnose Dunne Vezel Neuropathie hadden. Dat komt dus voor bij oudere mensen en belangrijk was dat deze patiënten ook allerlei andere aandoeningen hadden. Het meeste frequent was hoge bloeddruk en immuunstoornissen. Daarvoor krijgen ze allerlei middelen.

Bijwerkingen van middelen bij ouderen 


De meest voorgeschreven middelen tegen pijn worden tot de groep van de anti epileptica en de antidepressiva. Van deze middelen is bekend dat oudere patiënten ze erg lastig vinden om in te nemen. Omdat deze middelen negatieve effecten hebben op het algemene functioneren en op het denken.

Eerste stap Fenytoine creme


Wij denken dat de eerste stop bij de behandeling van dit soort pijnen bij oudere mensen het aanbrengen moet zijn van een crème die fenytoine bevat. Die creme werkt direct in op de huid en op de dunne vezels, die daardoor tot rust gebracht worden.

Inmiddels hebben vele patiënten met deze aandoening behandeld met deze crème en we zien eigenlijk nooit bijwerkingen terwijl binnen 30 minuten de mensen pijn verlichting ervaren. Er zijn geen interacties met de vele medicijnen die oudere patiënten in moeten nemen.

Bron:
Brouwer, B.A., de Greef, B.T.A., Hoeijmakers, J.G.J. et al. Drugs Aging (2015) 32: 611. https://doi.org/10.1007/s40266-015-0283-8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten