zaterdag 13 juli 2019

Apotheker-farmacotherapeut: een foute weg!


De apotheker als huisarts?


In het farmaceutisch weekblad van juli 2019 enkele heel interessante artikelen.

Het belangrijkste artikel was over het feit dat in Engeland steeds meer apothekers in de huisartsenpraktijk werken. Ze werken daar als apotheker-farmacotherapeut. Of ik daar blij mee moet zijn is de vraag. Maar het geeft wel aan dat artsen in het algemeen misschien te weinig kennis hebben van de farmacotherapie in al zijn dimensies. Daar ligt ook de oplossing, niet bij het invoeren van een apotheker in de huisartsenpraktijk.

Blikveld vanuit de Farma


De Apotheker-farmacotherapeut dempt de put die
artsen zouden moeten dempen...
Wij zien natuurlijk vaak patiënten met langdurige pijn die onvoldoende of onjuist behandeld zijn. Kennis van geneesmiddelen, indicatie, werking en bijwerking is ook best complex. Daarbij komt dan nog dat de meeste artsen zich alleen beperken tot kennis van klassieke middelen. Middelen die door de Farma industrie ontwikkeld zijn. Alleen die middelen immers komen in richtlijnen. Uiteraard weet een apotheker minder van een ziekte, en weer meer van een geneesmiddel. Hij zal dan ook vanuit dat geneesmiddelen-denken patienten zien...Een niet wenselijke tendens.

Verder weet ik vrij zeker dat apothekers geen flauw benul hebben van de waarde van natuurlijke middelen.
Natuurlijke middelen die het zelfhelende vermogen van ons lichaam ondersteunen en verbeteren. Zoals het middel waar wij vrij regelmatig meewerken, het palmitoylethanolamide (PEA). Daarnaast zijn er nog vele andere relatief goedkope middelen, al was het alleen al vitamine D of B-complex. Dat zijn zeker belangrijke vitamines bij chronische pijn klachten. Apothekers zullen daar zeker niet aan denken.

Huisartsenpost van apotheek


In Engeland werken nu een aantal apotheker-farmacotherapeuten in huisartsenposten. Dat zijn er inmiddels enkele honderden. Sommige van die apothekers zijn zelfs mede-eigenaar van een huisartsenpraktijk. Er is zelfs al een tendens dat apothekers bij patienten een anamnese afnemen, bloed druk meten en lichamelijk onderzoek uitvoeren....

Het lijkt ons dat apothekers niet op deze wijze dienen te werken. Al was het alleen al omdat de visie van een apotheker het blikveld op de patiënt gericht via het geneesmiddel...., hun referentie kader. En het is toch van groot belang dat je van uit de patiënt nadenkt wat de beste oplossing is. Dat hoeft niet perse een geneesmiddel te zijn. Een geneesmiddel is alleen maar een optie.....maar apothekers denken zeker niet zo.

Artsen dienen beter opgeleid te worden in farmacotherapie.  Opdat deze stoplap van de apotheker-farmacotherapeut niet nodig is. Los het probleem op daar waar het ontstaat! In de medische opleiding. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten