Behandeling neuropathische pijn bij ouderen
De oudere medemens met chronische pijn is vaak niet gelukkig met de pijnstillers die de arts hen voorschrijft. De ene groep pijnstillers, waartoe aspirine en ibuprofen behoren, geeft veel maagirritatie en verhoogt de kans op maagbloedingen.
De tweede groep, de opiaten, versuft vaak en vormt een bedreiging voor de zelfstandigheid in verband met de gevaren bij autorijden.
De derde groep pijnstillers, de antidepressiva en de anti-epileptica, waartoe pijnstillers zoals amitriptyline en gabapentine behoren, geeft vaak een soort ‘wattenbollen’ hoofd. Een zombie gevoel of desoriëntatie, naast plas problemen en wazig zien. Vandaar dat nieuwe pijnstillers broodnodig zijn!
Behandeling van chronische pijn bij ouderen is bovendien niet simpel. Er zijn veel ouderen met pijn en het aantal onderzoeken naar hetgeen je als arts het best zou kunnen doen is uiterst mager. Ouderen zijn wetenschappelijk gezien een gediscrimineerde bevolkingsgroep.
Vandaar dat we hier aandacht vragen voor chronische pijn bij ouderen en de rol daarbij van de nieuwe, bijwerkingen arme, pijnstillende en ontstekingsremmende stof palmitoylethanolamide (PEA-opt). PEA capsules zijn sinds 2012 in Nederland beschikbaar gekomen als supplement. Er zijn inmiddels vele duizenden mensen met pijn ouder dan 65 jaar met deze stof behandeld en de goede effectiviteit bij vrijwel afwezige bijwerkingen maken het tot een zinnig middel bij pijn.
Meer ouderen en ook meer chronische pijn
Er komen steeds meer mensen ouder dan 65 jaar. En dus ook steeds meer ouderen met pijn. In 2050 zal het percentage van de bevolking ouder dan 65 jaar van 17.5 procent naar 36.3 procent stijgen. Er zijn dan drie maal meer ouderen die boven de 80 zijn dan nu. En natuurlijk, de ouderdom komt met gebreken en een daarvan is chronische pijn. Chronische pijn komt bij ouderen erg veel voor. Meer dan 50% van de oudere personen in de thuissituatie heeft last van chronische pijnen en zelfs meer dan 80 procent van de bewoners van verzorgingstehuizen.
En bijna driekwart van alle ouderen geeft aan dat symptoom nummer 1 voor hen chronische pijn is.
Het probleem van pijn bij ouderen is dat het chronisch is, behoorlijk heftig kan zijn en op meer plaatsen in het lichaam ervaren kan worden. De kwaliteit van die laatste jaren van ons mooie leven kan er goed door verziekt worden.
Behandeling chronische pijn bij ouderen is droevig
Met de behandeling van pijn bij ouderen is het behoorlijk droevig gesteld. Er is vaak weinig aandacht voor, de doseringen die gegeven worden zijn meestal laag, er wordt te weinig gelet op de angst van de oudere zelf voor bijwerkingen.
Door die angst nemen ouderen zelf ook al minder pijnstillers. En er zijn ook harde cijfers die je laten schrikken. Bijvoorbeeld meer dan een kwart van de kankerpatiënten boven 65 jaar die dagelijks pijn hadden, kregen geen pijnstilling. En aan de andere kant leveren bijwerkingen van veel voorgeschreven pijnstillers bij ouderen vaak extra problemen en gevaren op.
Door die angst nemen ouderen zelf ook al minder pijnstillers. En er zijn ook harde cijfers die je laten schrikken. Bijvoorbeeld meer dan een kwart van de kankerpatiënten boven 65 jaar die dagelijks pijn hadden, kregen geen pijnstilling. En aan de andere kant leveren bijwerkingen van veel voorgeschreven pijnstillers bij ouderen vaak extra problemen en gevaren op.
Weinig onderzoek werkzaamheid pijnstillers bij ouderen
Ondanks het feit dat chronische pijn dus zeer vaak voorkomt bij ouderen, is het overgrote deel van de studies naar de effecten van pijnbehandeling uitgevoerd bij volwassenen, en niet bij ouderen. En bovendien ging het dan ook nog vaak om relatief korte behandelduur van de pijn, soms slechts om onderzoek naar de effecten van een enkele gift. Terwijl we weten dat het pas echt een zinvolle behandeling wordt als er pijnstillende effecten zijn van langdurig behandelen. Een enkel pilletje zo nu en dan, daar kom je er niet mee.
De universiteit van Leuven bracht het als volgt onder woorden:
“Er is een manifest tekort aan wetenschappelijke evidentie ter ondersteuning van de op heden toegepaste pijnbehandelingsstrategieën voor bejaarden.”
De universiteit van Leuven, die dus op gebied van chronische pijnbehandeling bij ouderen een belangrijke positie inneemt, verwoordt de meest optimale behandeling van oudere mensen met pijn als volgt:
Doordat ouderen vaak lijden aan meerdere medische en nutritionele problemen zijn de opties voor behandeling met analgetica (pijnstillers) soms beperkt. Zowel door een vergroot risico op neveneffecten als door problemen ten gevolge van medicamenteuze interacties.
Het efficiënt behandelen van pijn bij bejaarden vereist gespecialiseerde kennis en opleiding in pijntherapie.
Er is dus erg weinig bewijs voor de effectiviteit en de veiligheid van allerlei veel voorgeschreven pijnstillers bij ouderen. Daarom is op basis van het aanwezige bewijs het uiterst moeizaam om een goede keuze te maken. Sterker nog, een door voldoende wetenschappelijk bewijs gesteunde keuze is momenteel nog onmogelijk. Daarom is het des te belangrijker in de beslissing wat in te zetten, kennis te hebben genomen van de veiligheid en de werkzaamheid van palmitoylethanolamide, PEA-opt capsules.
Deze capsules hebben we langdurig en in vele klinische studies getest en vooralsnog zijn geen dosis beperkende bijwerkingen gemeld. PEA kan goed naast andere pijnstillers en medicamenten gegeven worden. Ook bij ouderen levert dit middel weinig problemen op, terwijl velen duidelijke pijnstilling door dit middel ervaren.
Aanbevelingen hoe ouderen met pijn te helpen
Onze visie en keuze voor het supplement PEA sluit ook nauw aan bij de meest recente aanbevelingen over hoe bejaarden met pijn te behandelen. In een artikel in een medisch vaktijdschrift werd onlangs aangegeven hoe moeilijk het is om goede pijnstillers voor ouderen te vinden en om de oudere zo min mogelijk bloot te stellen aan negatieve interacties tussen verschillende geneesmiddelen en nare bijwerkingen. Omdat er geen goede studies gedaan zijn naar de veiligheid en de effectiviteit van vrijwel alle pijnstillers, dient de keuze te berusten op inzicht in de farmacologie van de pijnstiller.
En we citeren:
“Pijn komt veel voor bij kwetsbare ouderen die vaak meer aandoeningen tegelijkertijd hebben en daardoor verschillende medicijnen gebruiken. Het logisch voorschrijven van pijnstillers bij ouderen is complex, door een heel aantal factoren, waaronder de verschillende reacties van ouderen op pijnstillers. Door de afwezigheid van goed onderzoek naar de effecten van pijnstillers bij ouderen, kan en moet de keuze bepaald worden door de kennis van de farmacologie van middelen bij de oudere.”
Daarom vinden wij het zo belangrijk dat mensen en artsen meer leren over deze stof!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten