donderdag 4 juli 2019

Luisteren we naar de patient of naar het GeBu?

GeBu tegen praktische oplossing voor patienten met slaapstoornissen


Luisteren we naar een theoretisch apotheker, of naar de ervarende patient?

Vandaag stond er een hele boeiende discussie in het Medisch Contact (4 juli 2019). De kop was: 'Effect van mirtazapine als slaapmiddel niet aangetoond'

 Een auteur van het geneesmiddelenbulletin, Marielle Nieuwhof, een apotheker notabene...,
 had een artikel geschreven over het gebruik van lage doseringen van antidepressiva als slaapmiddelen.

Mirtazapine...


Er is een antidepressief middel, mirtazapine, dat door artsen voorgeschreven worden in een lage doses tegen slaapstoornissen.

Volgens de geleerde apotheker van het geneesmiddelen bulletin is dat onjuist omdat er geen bewijs voor zou bestaan. De auteur wijst er dan op dat er geen bewijs bestaat van werkzaamheid uit groot gerandomiseerd onderzoek. Ze zegt verder dat het voorschrijven door artsen vermoedelijk samenhangt met het feit dat de klassieke slaapmiddelen (benzo's) niet meer vergoed worden. Ze eindigt met de bekende plaats bepaling in het GeBu waarin gesteld wordt dat als er geen bewijs is voor werkzaamheid het middel niet voorgeschreven moet worden.

 Oerconservatieve EBM gaat voorbij aan de patient 


 Dit is een oerconservatieve benadering op basis van de bekende EBM.

In een ingezonden brief schrijft in Medisch Contact een psychiater dat naar zijn overtuiging die '1 miljoen gebruikers van het middel', het vooral gebruiken als slaapmiddel.

De laatste twee decennia zo geeft hij aan, schrijft hij zelf dit slaapmiddel voor en met hem velen huisartsen en andere psychiaters. Hij zegt dat dat gebeurd met bevredigende resultaten, althans volgens de patiënten.

Laten artsen bepalen wat ze voorschrijven en niet apothekers!


Het is de hoogste tijd dat artsen voorschrijven op basis wat de patiënt ons vertellen. En niet op basis van de analyse van een of andere geleerde apotheker schrijft in een blaadje als het geneesmiddelenbulletin.

Tenminste als we de kreet de patiënt centraal serieus willen nemen...

Laat Experienced Based Medicine herleven, en laten we de richtlijnen laten voor wat ze zijn....richtlijnen en geen dictaten!

De kortsluiting van de apotheker


Nog even een citaat waaruit de kortsluitigsreflex blijkt van Marielle, letterlijk:

Er is geen gerandomiseerd dubbelblind onderzoek naar mirtazapine bij patiënten met slaapproblemen zonder psychische comorbiditeit. In een Cochrane systematisch literatuuronderzoek naar het gebruik van antidepressiva bij slaapstoornissen is geen onderzoek naar mirtazapine opgenomen.

Zolang er geen bewijs is voor werkzaamheid uit gerandomiseerd onderzoek, bestaat er geen reden mirtazapine voor te schrijven voor slapeloosheid bij patiënten zonder psychische comorbiditeit....

Jaja - zo schiet het niet op voor de patient. Wil Marielle dan dat alle patienten op de benzo's gaan....Want wat is eigenlijk het alternatief dan? Juist de patient NIET centraal, dan krijg je deze visie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten