woensdag 31 juli 2019

Galcanezumab tegen cluster hoofdpijn: eindelijk

Galcanezumab-gnlm bleek effectiever dan placebo bij het verminderen van het aantal dagen migraine, hoewel de omvang van het effect beperkt is, met name voor patiënten met chronische migraine. De bijwerkingen die bij deze stof worden gezien, worden als beheersbaar beschouwd en de meeste zijn mild of matig van ernst. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft daarom als eerste besloten dat de voordelen hiervan groter zijn dan de risico's en dat het kan worden goedgekeurd voor gebruik in de EU. Dat was eind 2018. Nu is ook de FDA overtuigd van de waarde bij een andere ernstige pijnaandoening: Cluster hoofdpijn!

Cluster hoofdpijn


De FDA volgde in juli 2019. Ook daar nu de goedgekeurde pijnbehandeling met galcanezumab-gnlm (Emgality, Lilly) en wel voor injectie voor de behandeling van episodische clusterhoofdpijn bij volwassenen.  Dat staat in een belangrijk Pijntijdschrift (PainMedicine).

 "Emgality biedt patiënten de eerste door de FDA goedgekeurde pijnstiller die de frequentie van aanvallen van episodische clusterhoofdpijn vermindert, een uiterst pijnlijke en vaak slopende aandoening," zei Eric Bastings, MD, de adjunct-directeur van de Afdeling Neurologieproducten in het Centrum van de FDA voor geneesmiddelenevaluatie en onderzoek.

"De FDA is vastbesloten om samen te blijven werken met geneesmiddelenontwikkelaars om behandelingen voor onvervulde medische behoeften aan patiënten te bieden." Galcanezumab-gnlm wordt toegediend door zelfinjectie van de patiënt. De FDA verleende deze applicatie prioriteitsbeoordeling en doorbraaktherapeutische aanwijzing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten