donderdag 4 juli 2019

Genezing met het eigen helingsmechanisme

Genezing met het eigen helingsmechanisme, zo zou je het kunnen noemen.

Ikzelf schrijf regelmatig over mijn ervaringen met palmitoylethanolamide (PEA). Het gebruik van dit natuurlijke middel PEA bij pijnen, ontstekingen en zenuwbeschadigingen is een voorbeeld van de activatie van ons eigen helingsvermogen.

Daarom is het boeiend als geleerden van naam dit principe herkennen. Zo schreef  een expert op het gebied van de biologische rol van vetten in ons lijf n.a.v. een van mijn artikelen het volgende:

In de afgelopen jaren is het potentieel voor het gebruik van natuurlijke lipiden als farmaceutica voor het behandelen van verschillende ziektetoestanden zeer duidelijk geworden. Buitenstaanders zoals ik zijn zich zelden bewust van de vele valkuilen bij het nemen van een nieuwe ontdekking van octrooiaanvraag tot klinische proeven en commercieel succes. Een nieuwe review bespreekt dit met betrekking tot palmitoylethanolamide en de gespecialiseerde pro-ontbindende mediators (Keppel Hesselink, J.M. Fundamenten van en kritieke kwesties binnen de lipid autocoid geneeskunde: een overzicht.).
Bijvoorbeeld, palmitoylethanolamide bleek in de jaren negentig neuropatische pijn te verlichten, maar het eerste bedrijf dat dit middel patenteerde en ontwikkelde voor klinische doeleinden verloor het eigen bedrijf vanwege vertragingen in het Italiaanse vergunningenstelsel.
Nu zijn de patenten verlopen en is er geen financiĆ«le stimulans voor iemand anders om het op te nemen, hoewel er weinig twijfel over bestaat dat het veilig en effectief is. 
Origineel citaat: 

 In recent years, the potential for using natural lipids as pharmaceuticals to treat various disease states has become very evident. Outsiders such as myself are rarely aware of the many pitfalls in taking a new discovery from patent application through to clinical trials and commercial success. A new review discusses this in relation to palmitoylethanolamide and the specialized pro-resolving mediators (Keppel Hesselink, J.. Fundamentals of and critical issues in lipid autacoid medicine: a review. Pain Therapy, 6, 153-164 (2017); DOI). For example, palmitoylethanolamide was proven to alleviate neuropathic pain in the 1990s, but the first company to patent and develop this for clinical purposes went out of business because of delays in the Italian licensing system. Now the patents have expired and there is no financial incentive for anyone else to take it on, although there seems little doubt that it is safe and effective.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten